Turforslag

Sjekk skredfaren i Jotunheimen
Nettstedet varsom.no er en tjeneste som varsler den aktuelle skredfaren i hele Norge. Klikk på lenken og få en oppdatert skredvurdering for fjellene rundt Leirvassbu og i resten av Jotunheimen. http://www.varsom.no/Snoskred/Jotunheimen/#.UWK55DfENIE. Under fanen Per-Arne og Knut-Willys hjørne på våre hjemmesider kan du også finne aktuell informasjon om skiføret og skredfaren i området rundt Leirvassbu.

NB! Vær klar over at råd om skredfare, ikke fritar den enkelte turgåer for eget vurderingsansvar.

Ny kvistet løype mellom Leirvassbu og Memurubu
På grunn av siste års usikre snø- og isforhold på Gjende, er det i år blitt godkjent en ny skiløype mellom Leirvassbu og Memurubu. Løypa ble kvistet ferdig mandag 18. mars og ble derfor klar i god tid til påsken. Fra Leirvassbu følger løypa samme rute som til Gjendebu. I sør-østenden av Langvatnet tar løypa av mot Hinnotetjønne og krysser dette. Deretter  fortsetter løypa nedover Memurudalen til Memurubu. Løypa er 26 km lang og består av en del flere høydemeter enn den gamle ruta over Gjende. Det høyeste punktet på turen er ca. 1750 moh. De fleste vil derfor trenge ca. 6-7 timer på denne turen. Går du turen motsatt vei, vil turen kunne bli noe mere tid- og kraftkrevende, da Leirvassbu ligger ca. 400 meter høyere i terrenget enn Memurubu.

Kyrkja, 2032 moh,
Kyrkja er selve signaturfjellet i denne delen av Jotunheimen - spisst som et kirkespir, uimotståelig vakkert og med fantastisk utsikt i 360 grader. På 1800-tallet regnet man med at ingen ville klare å bestige et så dramatisk og bratt fjell. Siden den gangen har fjellet blitt besteget av tusenvis av fjellfolk - de yngste helt nede i 6-7 årsalderen - så vi kan trygt si at 1800-tallets fjellpionerer tok feil. I dag er Kyrkja en av landets mest populære toppturer i sommersesongen, men man skal allikevel være oppmerksom på at turen er noe brattere og luftigere enn andre kjente turer som Galdhøpiggen og Besseggen. Fra Leirvassbu er turen på ca. 630 høydemeter, og man regner med at det tar i overkant av 5 timer tur-retur. Alt avhengig av eget tempo og hvor lenge man velger å nyte mat, utsikt og sol på toppen. Mange bestiger også Kyrkja på ski om vinteren, selv om fjellet ikke blir sett på som et typisk skiturfjell. Til det er den øverste delen for bratt og luftig. De fleste legger derfor igjen skiene på Kyrkjeoksle og bestiger den siste delen til fots. Av og til kan stegjern og isøks komme godt med. Den beste nedkjøringen får du ved å kjøre ned mot Kyrkjetjønne på fjellets bakside. Her er terrenget i underkant av 30 grader bratt og ofte med vindbeskyttet puddersnø.

Loftet, 2170 moh.
Frem til Leirvassbu åpner for sesongen - normalt en uke før påske - holdes Leirdalsveien vinterstengt. Dette innebærer noen kilometer anmarsj for å komme til de populære toppturfjellene rundt Leirvassbu. I denne perioden er Loftet kanskje det beste toppturalternativet i Jotunheimen. Praktisk talt uten horisontal anmarsj kan du få deg en nydelig skitur med ca. 1200 høydemeter. Normalt er Jotunheimen Fjellstue utgangspunkt for turer til Loftet, men på denne årstiden er riksvei 55 vinterstengt over Sognefjellet. Man må derfor parkere ved bommen som er ved avkjøringen til Leirvassbu. Med dette utgangspunktet må man regne med at turen tar 7-8 timer tur-retur, mens det blir noe kortere fra Jotunheimen Fjellstue. Fjellets nordside består av åpne og store områder, så det er mange mulige linjevalg. Velger du den sikreste linja vil denne være ca. 30 grader på det bratteste.

Med dette utgangspunktet er det også mulig å nå de nærmeste fjellene langs Leirdalsveien, uten at det blir alt for lang anmarsj. For eksempel Skagsnebb, Veslfjelltinden og Bukkehøe. Turen til Bukkehøe er på over 1300 høydemeter i variert terreng, mens Skagsnebb gir ca. 1000 høydemeter, og tilbyr nedkjøringer for enhver smak. Med alt fra stupbratte renner til slak og trygg krusing over den snøsikre Hurrbrean, er det mange som ser på Skagsnebb som et av landets beste skifjell. Vær oppmerksom på at det siste stykket opp til toppunktet går i bratt terreng. Noe kortere anmarsj vil det være til Storgrovhøene, som gir skiturer med ca. 1250 høydemeter. I den nederst delen i Leirdalen smelter snøen tidligere på våren, så her må man regne med noe kortere sesong. Man skal også være oppmerksom på at mellompartiet langs Heimre Illåe er bratt og kan være skredutsatt.

Midtre Høgvagltinden, 2066 moh.
Turen til Midtre Høgvagltinden er en av områdets mest populære turer uavhengig av sesong. Om sommeren gjøres bestigningen både som bretur over Høgvaglbreen og som vanlig fottur på enten vest- eller østsiden av breen. Som skitur er dette fjellet et av områdets aller beste og sikreste, samtidig som den tilbyr flere mulige nedkjøringslinjer. Hovedlinja går i terreng som ikke er brattere enn ca. 20 grader, mens brattkjøringsentusiastene kan få større fart på skiene ned den 45 grader bratte nordveggen. Dette er også ett av de fjellene som tilbyr lang skisesong, og i de beste årene blir det gått skiturer fra Leirvassbu helt frem til begynnelsen av juli. De mest ivrige skientusiastene pakker ikke engang bort skiene for sommeren, og er gjerne på plass igjen for å ta turen allerede etter årets første store snøfall som av og til intreffer allerede i slutten av september.

Midtre (Østre) Tverrbottinden, 2106 moh.
Denne turen er kanskje  landets korteste og enkleste bestiging av et 2000-meters fjell. De sprekeste turfolkene løper opp på timen, men mer vanlig er det å bruke 2 timer opp og en drøy time tilbake igjen. En ideell tur for barnefamilier, selv om man med barn må regne med å bruke noe mer tid. Er du blant dem som samler på 2000-meterstopper, vil turen opp bare være begynnelsen på et lite samlereventyr. Du plukker med deg 5 fjell på kort tid. De fire første er enkle å bestige, mens overgangen til Vestre Tverrbottinden (2113 moh.), krever litt mere is i magen og kontroll på høydenervene. Dette er nemlig en av de mange luftige og spektakulære overgangene i området. Stadig flere oppdager Tverrbottindene som skifjell, og legger det  inn på lista over favorittskiturer. Ikke minst får den vestvendte nedkjøringen langs Leirløyftet (obs: nesten 40 grader på det bratteste) frem brede smil og entusiastiske superlativer. Turen er fantastisk flott både fra Geitsetre og Leirvassbu, og ikke minst er det et godt tips å gjøre turen mellom disse to stedene. Tverrbottindene byr på stort mangfold med varierende vanskelighetsgrader. Velg mellom slakt og bratt, vandring og klyving, fjellski og randonnee/fjelltelemark. Den største og lengste turvarianten er på ca. 1200 høydemeter, mens den korteste er ca. 700 høydemeter.

Stetinden, 2020 moh.
Stetinden er ikke blant de høyeste fjellene i Jotunheimen, men i aller høyeste grad et bevis for at de høyeste fjellene ikke har enerett på den beste utsikten. Nærkontakten med Storebjørn, Sokse og resten Smørstabbtindene, samt vidsynet fra toppen får frem suget i magen. Toppunktet er ganske lite og de siste meterne til topps er bratte, men problemfrie for de fleste. I sommersesongen regner man med at turen tar 5-6 timer tur-retur Leirvassbu, mens en skitur går for de fleste unna noe raskere. Slak og trygg bestigning over fortoppen fra sør, mens velger du å gå eller kjøre fjellsiden mot øst på ski, må du vurdere skredfaren nøye. Ofte gode snøforhold i det varierte terrenget ned mot Leirdalen eller Storflye. Et smart tips er å kjøre den lille og vindbeskyttede isbreen på fjellets vestside. Ofte fantastisk puddersnø ned til Tverrbyttnede.

Storebjørn, 2222 moh.
Storebjørn er selve majesteten blant Smørstabbtindene, og med sin spesielle form ruver den i terrenget. Turen til Storebjørn er en av de virkelig store klassikerne i Norge, og de største entusiastene gjør gjerne turen flere ganger hver sesong. En bestigning av dette fjellet er en stor og krevende tur, og det er ikke mulig å nå toppen uten å bruke tau om sommeren eller ski om vinteren. Den mest vanlige ruta går over Bjørnbrean som har store sprekker i flere retninger. De fleste som bestiger fjellet i sommersesongen, benytter guide eller deltar på gruppetur fra Leirvassbu. En guidet tur fra Leirvassbu er en av våre spesialiteter. Det er bare å gi beskjed på forhånd, så skreddersyr vi et turopplegg for deg og din gruppe. I skisesongen er det frislipp av skientusiaster på de beste dagene, og mange ser på Storebjørn som det optimale toppturmålet. Litt avhengig av om utgangspunktet for turen er Leirvassbu eller parkeringsplassen i Leirdalen, kan du regne med at turen er på ca. 1000 høydemeter. I sommersesongen regner vi med at turen tar ca. 10 timer tur-retur Leirvassbu, mens en skitur normalt går unna noe raskere. Skikjøringen ned igjen til Leirvassbu går i variert og lekent terreng, og ofte er det svært gode snøforhold. Storebjørn er et fjell som byr på flere rundtur- og kombinasjonsmuligheter, der en tur oppom Sokse med nedkjøring over Storbrean, er en av de flotteste og mest spektakulære turene du kan finne i Jotunheimen. 

Visbretinden, 2234 moh.
Visbretinden er et av de høyeste og mest populære dagsturfjellene ved Leirvassbu. Fjellet er nærmeste nabo med Kyrkja, og i form og fasong har disse fjellene også klare likhetstrekk. Spisst, luftig og tiltrekkende, og med en stupbratt nordside. Helt fra gammelt av har Visbretinden vært et av de fjellene som tiltrekker seg mest oppmerksomhet, og kanskje var det derfor Visbretinden ble valgt som coverfjell til den første Fritt Vilt-filmen. Hovedruta i sommersesongen går over Langvasshøe, og dette har også alltid vært hovedrute for bestigning med fjellski. Et mer adrenalinfremkallende alternativ i sommersesongen er en bestigning over den kvasse og bratte nordryggen, men dette betinger selvfølgelig at man trives med denne typen ryggbestigninger. I skisesongen har stadig flere gått over til å gå toppturer med fjelltelemark eller randonnee, og dette har dreid turtrenden over i brattere terreng. Mest vanlig er nedkjøringen til Kyrkjetjønne, men er det stabile snøforhold finnes enda flere muligheter. Uavhengig av rutevalg er turen på ca. 850 høydemeter, og til fots tar den 7-8 timer tur-retur Leirvassbu. Mange kombinerer turen med et besøk oppom Kyrkja, noe som gjør turen en del lengre og mer krevende. Som så ofte ellers går turen noe raskere unna med ski.  

Her kommer en beskrivelse av den legendariske fjellskituren over 5 isbreer, 4 band og gjennom Porten opp til Galdhøpiggen.

Flere turer fra Leirvassbu

Leirvassbu er sannsynligvis landets beste utgangspunkt for toppturer, og man har på dagstur tilgang til godt over 50 2000-metersfjell. Tar du også i bruk Leirdalsveien som utgangspunkt, øker antallet ytterligere. Skaff deg boka og kartet På tur - Leirvassbu, og gjør veivalget enklere og sikrere. Boka gir deg full oversikt over området, og viser deg vei til 36 flotte skifjell, 27 toppturer til fots, 16 vandreturer, 14 traversturer med klatring, 23 isbreturer og 26 barne- og familievennlige turer. Boka er gitt ut av Fri Flyt og kan kjøpes hos oss på Leirvassbu eller i Fri Flyts egen nettbutikk. Ønsker du å bestille guide til noen av turene, kan dette gjøres på Leirvassbu.

God tur!