Sognefjellet, nasjonal turistveg

I majestetisk landskap, høgt til fjells langs blåis, spisse tindar og smaragdgrønne vann går Sognefjellsvegen mellom Sognefjorden, verdas lengste fjord, og Gudbrandsdalen.

Sognefjellsvegen fekk status som Noregs fyrste turistveg i 1997 og stod ferdig opprusta i 2003.

Sognefjellsvegen er ein eldgamal ferdselsveg. Fisk og salt frå vest, og smør, skinn, jern og tjære fra aust vart frakta på eigen rygg eller med kløvhest. Vardane gav ferdafolket tryggleik for å finne vegen i all slags vær.

Sognefjellvegen, riksvei 55, er den høyeste fjellovergangen i Nord-Europa. Det er en nasjonal turistveg, starter i Lom, over Sognefjellet, og ender i Gaupne kommune i Luster. Veien var åpnet i 1938. Vegen er stengt om vinteren, normalt fra november, og åpner igjen i mai. Da vegen er ryddet for snø, kan man oppleve vegger av snø som er opptil ti meter høye. Det er en spektakulær opplevelse.

Fra Sognefjellsvegen har du lett tilkomst til Jotunheimen nasjonalpark med Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell, og flere av de andrestørste toppene i Norge - og til Jostedalsbreen, Norges største isbre. Her kan du rusle på egenhånd blant høye tinder, bli med kjentfolk på en guidet tur over breer og topper og gå på ski heie året.

Turen mellom innland, høyfjell og fjord byr på store natur- og klimakontraster og mangfoldig flora og fauna. Fra lavere strøk med kulturlandskap, furuskog og vilkår for busetning, til arktisk natur rundt 1000 m.o.h. Her er det snaufjell med tydelige spor fra istida, med gras, mose, lav og stedvis små einer og vier, og her fins nøysomme, arktiske planter som issoleie, og en og annen fjellbjørk.

På Sognefjellet lever både villrein og tamrein, og nedover mot bygdene også elg, hjort og rådyr. I høgfjellet trives ørn og fjellvåk. I østlige strøk kan det være streifdyr av bjørn, ulv, gaupe og jerv, men disse er få og sky.

Ønsker du å vite mer om Sognefjellets turistveg, hvor de er verdt å stoppe for å se på flotte rasteplasser med enestående arkitektur, eller ta en titt på kartet, klikk her.