Jotunheimen Nasjonalpark

Det var ikke noe felles betegnelse på det store fjellområdet før i 1820 da den norske geologen og fjellvandreren Baltazar Mathias Keilhau (1797-1858) foreslå navnet “Jotunfjeldene”, ”kjempenes fjell”. Dette ble senere endret til ”Jotunheimen” av Aasmund Olavsson Vinje, i 1862. Navnet var inspirert av ”Jötunheimr” i norrøn mytologi, ”kjempenes hjem”.

Jotunheimen er ca 3500 km²  og har de 29 høyeste fjellene i Norge, inkludert Galhøpiggen, som er det høyest med sine 2469 moh. Jotunheimen strekker seg inn i fylkene Oppland og Sogn og Fjordane i Sør-Norge.

Jotunheimen Nasjonalpark ble etablert i 1980 og strekker seg over et område på 1.151 km². ”Hurrungane” er den fjellkjeden i Jotunheimen med de spisseste toppene.

Bøverdalen hvor Leirvassbu Fjellstue og Elveseter Kunst –og kultur Hotell ligger, er selve inngangsporten til Jotunheimen. Bergartene i Jotunheimen ble i hovedsak dannet i periodene Silur og Devon for ca 400 millioner år siden, som en del av den kaledonske fjellkjeden. Disse bergartene som tilhører Jotundekket, ble skjøvet over grunnfjellet som bare finnes flekkvis og langs kanten av fjellheimen. Den dominerende bergarten i Jotunheimen er gabbro. Jotunheimen har blitt formet slik den fremstår i dag, av den siste istiden for ca 9000 år siden.

(kilde: Wikipedia.org)