Galdhøpiggen

Galdhøpiggen er det høyeste fjellet i Nord-Europa med sine 2469 meter. Det ligger i Lom kommune og Oppland fylke. Fjellområdet heter Jotunheimen.

Galdhøpiggen ble besteget første gang i 1850 av gardbruker Steinar Sulheim, kirkesanger Ingebrigt N. Flotten og lærer Lars Arnesen, alle fra Lom.

Fra Juvasshytta (1841 moh)

  • Turen tar ca 3 timer opp og 2 timer ned. Man må krysse Styggebreen og trenger derfor guide. Det beregnes ca 45 minutter med forberedelser for å krysse breen. Man tilbringer ca en time på toppen. 
  • Å kjøre til Juvasshytta tar om lag 40 minutter fra Lom sentrum, 15 minutter langs riksvei 55, og så ca 25 min opp grusveien (bomvei) til Juvasshytta. Det er Norges høyestliggende bilvei.

Fra Spiterstulen (1104 moh)

  • Turen tar ca 4 timer opp og 2 timer ned.
  • Turen fra Spiterstulen er omtrent like lang som fra Juvass, men innehar flere høydemetre. Det er over 1400 høydemtetre som må bekjempes siden det blir litt opp og ned når en på slutten går over/ved siden av Svellnosi og Keilhaus topp. Turen her kan gåes uten brefører. Det er bomvei også inntil Spiterstulen.

Galdhøpiggen (2469 moh)

  • Her finnes det er liten hytte som serverer brus og kaffe, og litt å bite i. Det er også mulig å kjøpe postkort. Tidligere var hytta et postkontor, som det høyeste i Nord-Europa.

Galdhøpiggen summer ski center

  • Anlegget ligger på breen med høyeste punkt på 2200 moh, som er det høyeste i Skandinavia. De holder åpent fra juni og ut sommeren, når vegen er åpen.